انواع نخ
انواع نخ و پارچه را بشناسیم
نخ یکی از کاربردی ترین محصولاتی است که تا کنون توسط بشر اختراع شده است. پیشرفت علم و تکنولوژی باعث شده که امروز با انواع نخ سر وکار داشته باشیم. از ضعیف ترین جنس ها تا باکیفیت ترین آن ها که معمولا جنس آن ها ابریشم خاص است. این نخ ها هر کدام در صنعت خاصی مورد استفاده قرار می گیرد.
بطور مثال نخی که برای بافت فرش استفاده میشود با نخ در صنعت پوشاک متفاوت است، هرکدام برای هدفی خاص مورد استفاده قرار میگیرند.
امروزه با میزان بالای انواع نخ ، رنگ ها و کیفیت ها روبرو هستیم.
مهمترین اصول در کیفیت نخ، استحکام، شفافیت رنگ، بدون گره، صاف و یکدست بودن و ثبات رنگ است؛ چرا که نخ در داشتن دوختی زیبا و با کیفیت اهمیت انکار ناپذیری دارد.
جهت تشخیص ثبات رنگ نخ میتوان قسمتی از نخ را مرطوب کرد و با فشار دست، روی یک پارچهی سفید بکشید؛ اگر اثری از رنگ روی پارچه باقی ماند، یعنی نخ رنگ میدهد و بهتر است در خیاطی از آن استفاده نکنید و اگر اثری از خود نگذاشت، نشان دهندهی ثبات رنگ آن است و میتوانید با اطمینان از آن استفاده کنید.

انواع نخ از نظر جنس
نخ های طبیعی:
نخ طبیعی به نخی می گویند که منشاء طبیعی دارد و از مواد شیمیایی در تولید آن استفاده نشده است.
نخ های مصنوعی:
نخ مصنوعی به نخ هایی گفته می شوند که ممکن است ریشه طبیعی داشته باشند اما با روش های مصنوعی تهیه می شوند. نخ های ویسکوز و نخ های پلی استر جزء این دسته به حساب می آیند.
نخ های مخلوط :
نخ مخلوط از ترکیب نخ مصنوعی و طبیعی تهیه می شود.
نخ های امروزی از تنوع و گستردگی رنگ بسیاری برخوردارند.انواع نخ ها : نخ های DMC، ابریشمی (تابیده و نتابیده) عمامه ای (ابریشمی و پنبه ای)، کتانی، کنفی، کاموایی، نایلونی، پولیستری، ریونی، لمه ای، نخ های کوبلن دوزی و مِز، همچنین نخ های صددرصد فلزی مانند نقده (زری) و نخ های کتانی و ابریشمی با روکش فلزی (گلابتون) هر کدام مصرف متفاوتی دارد که اگر درست به کار گرفته شود، می تواند آثار ماندگار و زیبایی را پدید آورد.
پنبه :
از انواع نخ، نخ پنبه میباشد که در مقایسه با پشم خاصیت الاستیکی و ارتجاعی ندارد که این خاصیت برای حفظ شکل اولیه آن مزیت محسوب می شود و با شست و شوی بسیار شکل خود را حفظ می کند. و به راحتی شسته می شوند.
پنبه بادوام و نرم و راحت است .به خاطر منافذش به راحتی هوا در آن جریان دارد و کمتر در آن عرق می کنید. در زندگی روزمره به راحتی می توان از آن استفاده کرد مراقبت از آن بسیار ساده می باشد و برای محیط زیست مناسب است .
پلی استر :
یکی دیگر از انواع نخ پلی استر است ، مقاومت پلی استر در برابر مواد شیمیایی، کشش، چین و چروک، ساییدگی یا فرسایش و انبساط و انقباض بسیار بالا است و همین موضوع سبب شده تا این پارچه در صنعت مد و پوشاک بسیار محبوب شود.
خیلی بادوام است و می تواند بارها پوشیده شود ،بدون اینکه شکل و جنس خود را از دست دهد . به خاطر مصنوعی بودن مراقبت از آن راحت تر است و به راحتی چروک نمی شود.
مثل کتان و پنبه منفذ برای عبور هوا ندارد و می تواند خارش ایجاد کند . این جنس لباس قابل بازیافت نیست و این موضوع برای طرفداران محیط زیست مهم است .
ویسکوز :
از دیگر انواع نخ الیاف ویسکوز است، الیاف ویسکوز بر خلاف تصور عموم الیافی هستند که اصل و پایه طبیعی دارند و همچون پنبه و لینن دارای ماهیت گیاهی (سلولزی) هستند.
با جذب رطوبت استحکامش کاهش مییابد یعنی خیس شدن پارچه های این مدل الیاف سبب ضعیف تر شدن و کوتاه کردن عمرشان میگردد.
خاصیت تنفس بسیار بالایی دارد به طوری که جزو پارچهها و الیاف خنک حساب می شود، و از ابریشم طبیعی نیز خنک تر می گردد به طوری که در حفظ دمای بدن پوششی که جنس ویسکوز داشته باشد موفق تر از سایر مدل های پارچه عمل خواهد کرد.
پنبه – پلی استر :
نخهای ترکیبی پنبه پلی استر از پرتقاضاترین انواع نخ های ترکیبی در بازار پارچه هستند. استحکام و درخشندگی پلی استر با نرمی و لطافت پنبه ادغام می شود و از ترکیب این دو محصولی تولید می شود که خواص نرمی،مقاومت،راحتی را با هم دارد. به طور معمول 70 درصد پنبه و 30 درصد پلی استر است .
نخ های پنبه پلی استر محکم بوده و در برابر پارگی دارای مقاوت بالایی هستند و این به دلیل ویژگی الیاف پلی استر که دارای خاصیت الاستیکی بالایی نسبت به پنبه است. همچنین پلی استر آب نمیرود و تغییر شکل نمی دهد.
پلی استر – ویسکوز :
یکی ازانواع نخ های ترکیبی پرمصرف در صنعت نساجی نخ پلیاستر-ویسکوز است.
از مشخصات این نخ میتوان به استحکام بالا، جذب رطوبت و مقاومت دمایی بالا، مقاومت در برابر سایش اشاره کرد.
ویسکوز به دلیل گیاهی بودن آن کاملا ضد حساسیت می باشد.
نخ ابریشم:
این نخ ها در حقیقت طی مراحل شیمیایی از ماده شیمیایی سلولز تهیه می شوند و چون دارای ظاهری براق و یکنواخت مانند ابریشم طبیعی هستند در صنعت و تجارت بنام ابریشم مصنوعی و یا ویسکوزریون معروف هستند این نخ ها بصورت عمامه یا بوبین با تاب زیاد تهیه می شوند و برای انواع حاشیه دوزی و سایر موارد بسته به طرح از آنها استفاده می شود.
انواع نخ های ابریشمی که امروزه در کار گلدوزی ارائه می شوند بصورت ابریشم خام برای گلدوزی های دستی که بصورت کلاف و قرقره ارایه می شودو ابریشم های تابیده برای گدوزی ماشینی هستند دسته ای از آنها تاب خیلی زیاد دارند که به اسم زنجیره ای معروفند این نوع نخ ها استحکام کمی دارند.
نخ فاستونی یا پشمی:
از انواع دیگر نخ نخ های پشمی است، نخ های پشمی جزئی از نخ هایی با الیاف های طبیعی حیوانی هستند. نخ پشمی دارای ضخامتی بیش از حد معمول هستند و برای تهیه آن ها از موادی مانند پشم، کرک و مخلوط پشم و پلی استر استفاده می شود.
نخ فاستونی یا پشمی برای برجسته دوزی بر روی پارچه های پشمی و هر نوع پارچه ضخیم دیگر به کار می رود. هنگام کار با نخ های ضخیم فاستونی باید مراقب باشید تا باعث کشیدگی و جمع شدگی پارچه نشود.
نخ های فلزی:
گروه دیگری از انواع نخ و نخ های تزیینی وجود دارد که معمولا برای تزیینات لباس و گلدوزی از آن ها استفاده می شود. این انواع نخ ها به دلیل ظاهر بسیار براق و مواد اولیه آن که از فلز های نقره ای و طلایی است به نخ نقره، گلابتون، بلورسنت یا فلز معروف هستند. عمده استفاده از انواع نخ فلز برای کارهای دست است.

نگهداری و شستشو پارچه ها :
پلی استر :
لباس پلیاستر میتواند با ماشین شسته و خشک شود. اضافه کردن یک نرمکنندهی پارچه میتواند برای رفع الکتریسیتهی ساکن، کمککننده باشد.
لباس را در دماهای پایین خشک کنید تا دوام طولانیتری داشتهباشد.
اگر چه لباس پلیاستر نیازی به اتو کشی ندارد، اما اگر تصمیم به این کار گرفتهاید، دقت کنید که اتو گرم باشد، نه داغ !
پارچه پلیاستر میتواند بدون هیچ نگرانی خشکشویی شود.
جنس پلی استر را به دلیل داشتن مواد شیمیایی و مصنوعی بهتر است پس از نمناک کردن با حرارت کم اتو کنید.
پنبه:
قبل از اینکه لباسهای پنبهای را در ماشین لباسشویی بیندازید همیشه به برچسب آنها دقت کنید.
لباس های پنبه ای که دارای رنگ سفید هستند را می توانید با آب گرم بشویید و برای شستن لباس های رنگی پنبه ای بهتر است که از آب سرد استفاده کنید.
برخی از پارچههای پنبهای هنگام شستشو بیش از حد چروک میشوند و به اتو کردن نیاز دارند. برای اتو کردن این لباسها درجه اتو را روی درجه حرارت متوسط تنظیم کنید و همیشه پارچه را پشت و رو اتو بکشید.
نکات مفید برای شستشوی لباس
لباس های سفید و رنگی را از یکدیگر جدا نمائید.
برای جلوگیری از حساسیت بویژه در کودکان لباس ها را دوباره آبکشی کنید که مواد شویند از آن کاملاً پاک شود.
برای جلوگیری از نخ کش شدن لباس ها، زیپ لباس های زیپ دار را ببندید.
شستن پارچه های جین
ماده اصلی سازنده ی پارچه جین، همان پنبه است، اما با این وجود بهتر است که شلوار و یا لباس های جین خود را در ماشین لباسشویی نیندازید و برای شست و شوی آن از راهنمایی که روی لیبل آن وجود دارد استفاده کنید.
هرگز شلوارهای جین را با آب داغ نشویید.
شلوارهای جین را وارونه بشویید.
این پارچه ها را مستقیما اتو نزنید و از اتو بخار استفاده کنید.
شستن پارچه های کشی – استرچی
برای شستن پارچه های کشی توصیه می کنیم که آن ها را با دست بشویید و یا این که آن ها را در ماشین لباسشویی و با درجه الیاف مصنوعی بشویید.
یکی از نکات مهمی که در شست و شوی این گونه پارچه ها باید به آن توجه داشته باشید این است که برای شستن این لباس ها از الیاف سفید کننده استفاده نکنید، زیرا به الیاف پارچه صدمه می زند.
و در نهایت برای اتو کردن این گونه لباس ها نیز، آن ها را با درجه حررات پایین اتو کنید.
